top of page
Search

Häät ilman sekuntikelloa

Updated: Dec 3, 2019


Tyrvään Pyhän Olavin kirkko Kuva: Eveliina Vuorinen
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko Kuva: Eveliina Vuorinen

Olen ollut soittamassa lukuisissa eri häissä ja nähnyt mitä upeampia hääpareja. Ikimuistoisessa tilaisuudessa itku pääsee aina jopa sulhaselta, kun luvataan toiselle ikuista rakkautta. Tahdon sanotaan välillä papille ja välillä lattiaan, jännitys on valtavat sekä morsiammella että sulhasella ja moni asia unohtuu siinä tilanteessa. Se on inhimillistä ja luonnollista. Jännittäessä muusikkokin tekee herkemmin vihreitä, mutta luontevalla esiintymistaidolla äänet sulautuvat hyvin sointuihin. Vakuuttava esiintyminen on syntynyt vuosien keikkailukokemuksella.


Sipoon kirkko Kuva: Aino Huotari
Sipoon kirkko Kuva: Aino Huotari

Vaikka olen ammattimuusikko, niin ensimmäisillä hääkeikoilla oli todella haastava ajoittaa häämarssi niin, että se alkaa ja loppuu juuri sopivaan aikaan. Musiikin tulisi alkaa siitä, kun ovet aukeavat ja sen tulisi jatkua alttarilla vielä mukavan tovin ennen papin puhetta. Tai musiikin tulisi alkaa siitä, kun kaasot ovat asettuneet alttarille, vaikka bestman ja sulhanen ovat vielä piilossa. Tai musiikin tulisi alkaa kirkonkellojen jälkeen ja jatkua vielä hunnun asettelun jälkeenkin pienen tovin. Toiveita olen saanut monia erilaisia ja onneksi hääparit ottavat myös vinkkejä vastaan. Hääpäivä on tärkein hetki elämässä ja hyvin suunniteltu on valmiiksi tehty.


Kuva: Jere Satamo Photography
Kuva: Jere Satamo Photography

Vaikka kuinka suunnittelisi kaiken minuuttiaikataululla, niin vihkitilaisuus ei kuitenkaan toteudu sen aikataulun mukaisesti. Ja hyvä niin, sillä luonnollisuus ja spontaanit tilanteet laukaisevat jännitystä sekä vieraissa että hääparissa. Häämarsseiksi parit ovat toivoneet tuttujen kappaleiden lisäksi heidän oman henkilökohtaisen kappaleensa. Nykyään osaan jo helposti arvioida mitä kappaleen esittämiseen suurin piirtein menee. Jos käytävä on hyvin lyhyt ja morsian kävelee nopeasti, niin kappaleen ns. ”soiva kesto” on lyhyt. Toisinaan on käynyt niin, että kaasot ovat tulleet alttarille, mutta morsiamen lähtö on viivästynyt (huntu jäänyt oven väliin, jännityksestä/raskaudesta paha olo ym). Onneksi meillä eli Duo Lehtinen & Lipastilla on ollut suunnitelma B eli olemme soittaneet kappaletta varioiden, esim kertauksien kohtaa vaihdellen ja lisäillen pianistille välisoittoja. Jokaisesta hääkeikasta oppii aina jotain uutta. Ja hääparien onni ja kiitokset duolle jäävät muistoihini pitkäksi aikaa. On suuri ilo ja kunnia päästä ikuistamaan hääparien avioliittoa <3 Duo Lehtinen & Lipasti kiittää kaikkia hääpareja!


58 views0 comments

Comments


bottom of page