Viulunsoitto on paljon muutakin kuin pelkästään kappaleen soittamista läpi. Aamulehden (26.11.2019) konserttiarvostelu pianisti Antti Siiralan onnistuneesta esityksestä kuvasi ytimekkäästi sen, mitä kaikkea täydelliseen konserttiin tarvitaan. Teokset eli kappaleet mietitään harkiten alusta loppuun. Mietitään mitkä kappaleet sopisivat parhaiten samaan ohjelmaan ja miten esimerkiksi yli 20 minuuttia kestävä sonaatti esitettäisiin niin, että sen sisältämä tarina ja rakenne olisi kiinnostava yleisönkin mielestä. Toimittaja Harri Hautala kuvaa konsertin esiintyjää "musiikin tulkiksi". Tällä hän viittaa siihen, kuinka klassisen musiikin soittaja pyrkii toteuttamaan mahdollisimman tarkasti kaiken, mitä säveltäjä on kirjoittanut + lisäten samalla oman persoonallisen tulkintansa. Eli muusikko tulkitsee nuotteja hyvin tarkasti ja kuitenkin omalla tyylillään. Kuin näyttelijä, joka lukee vuorosanoja: sanat lausutaan tarkasti artikuloiden, mutta teksti tulee näyttelijän omasta sielusta.
Otetaan esimerkki: Duo Lehtinen & Lipasti esitti yleisölle Arkadia International Bookshopin konsertissa Straussin sonaatin. Paikanpäällä oli pystypiano ja lava sijaitsi kivisen jugend-talon alakerrassa, jossa huonekorkeutta oli reilusti. Pianisti-viulisti Richard Strauss rakasti nuorena musteen käyttämistä ja kirjoitti viulusonaattinsa (1887) todella haastavaksi. Meillä molemmilla oli siis paljon soitettavaa koko teoksen ajan. Jos tila olisi ollut matala ja kaijuton niin emme olisi valinneet Straussia vaan esimerkiksi Schubertin sonatiinin, jonka esitimme aikoinaan sympaattisessa Kuralan Kylämäen kahvilassa. Straussin sonaatti on hyvin romanttinen ja täynnä intohimoa. Kappaleessa on runsaasti voimakkaita kohtia, jonka takia kappale ei toimisi liian pienessä tilassa.
Duo Lehtinen & Lipasti on työstänyt Straussin sonaattia jo usean vuoden ajan. Haastavaa teosta tutkitaan sekä levytysten että saatavilla olevien editioiden avulla. Editio tarkoittaa siis nuottivihkoa, johon joku muu kuin säveltäjä itse on tehnyt omat ehdotuksensa kappaleen esittämistä varten. Urtext-editioitakin löytyy eli säveltäjän alkuperäisen tekstin uudelleen painettuja nuottivihkoja. Editioista saa vihjeitä siitä, miten kuuluisat viulistit ovat havainneet kappaleen esittämisen parhaiten. Mitkä kaaret kannattaa lisätä, mitkä poistaa, miten sormittaa eli soittaisinko a-sävelen kolmos- vai nelossormella, missä kohtaa tekisi asemanvaihdon ja millä kielellä kannattaa soittaa fraasit eli kappaleen "lauseet". Jos mietitään fraasia laulun kautta niin yksi kaikkien tunteman sävelmän ensimmäinen fraasi on "Ukko Nooa, Ukko Nooa oli kunnon mies". Melodiassa fraasin voi ajatella olevan kuin yksi runon säe.
Duo Lehtinen & Lipasti harjoittelee siis alkuksi oman stemmansa kotona tai treenikopissa. Stemma tarkoittaa (huonekaluliikkeen lisäksi) soittimen esittämää osuutta moniäänisessä teokessa. Oman stemman harjoittelun jälkeen tutkitaan partituuria, eli sitä nuottia joka sisältää kaikkien soitinten osuudet. Viulusonaatissa pianisti soittaa aina partituurista, mikä on tavallaan hullunkurista sillä pianistilla on jo valmiiksi itselleen luettavana kaksi viivastoa (vasen soittaa f-avaimella ja oikea g-avaimella). Siksi pianisti tarvitsee usein myös sivunkääntäjän, sillä monimutkaisten sävelkuvioiden aikana ei ehdi millään kääntämään sivua ilman, että jotain jäisi soittamatta. Viulistin sivunkääntö tapahtuu vielä hitaammin, sillä molemmat kädet pitelevät soitinta + jousta. Viulistilla on usein melodia, joten siksi viulun stemma näkyy pianistilla. Kirjoitan nuottiini usein pianon nuotteja apuna moniin yhteissoitollisesti haastaviin kohtiin.
Sitten, kun on ehtinyt hahmottaa mielessään suurin piirtein miten fraasit soittaisi, niin Duo Lehtinen & Lipasti alkaa harjoitella yhdessä kappaletta. Annamme toisillemme soittamisen kautta sanattomasti ideoita ja inspiraatiota. Kappaleen teema toistuu usein viululla ja pianolla eri kohdissa, jolloin tarkkaan harjoiteltu rytmi voi hieman muuttua toisen "musiikin tulkin" vaikutuksesta. Painotan esimerkiksi fraasin kolmatta ja neljättä säveltä silloin, jos Sakarikin on painottanut niitä omassa soitossaan. Tai sitten yllätän pianistin, tarjoan jotain uutta eli vastaan fraasiin. Duon yhteissoitto on intensiivistä vuoropuhelua. Tuntosarvet pidetään ylhäällä ja mieli vastaanottavaisena, jolloin opimme toisiltamme uutta musiikista, ja elämästä yleensä <3
@arkadia_bookshop #viulisti #pianisi #konsertti #viulu #piano #konserttiohjelma #fraasi #partituuri #stemma #duo #yhteissoitto #kirjakauppa #teema
Yorumlar