top of page
Search

Mitä häämuusikolta kannattaa kysyä etukäteen?

Kirjoitin aiemmassa postauksessani siitä, kuinka muusikon työ ei ole pelkästään soittamista. Siihen sisältyy niin paljon muutakin, kuin vain kappaleen esittäminen vihkiseremoniassa ja samaa ajatusta komppaavat myös papit, valokuvaajat ja pitopalvelu. Häämuusiikki voidaan varata jo vuosi tai pari ennen hääpäivää - useimmiten tilaajana on morsian. Sähköpostitse käymme tarkasti läpi sekä hääpaikan, musiikkitoiveet, akustiikan, pianon/flyygelin sijainnin, häävieraiden määrän ja jopa papin puheen sisällön. Mitä tarkemmin hääpari on suunnitellut häitään, sitä tiheämpää ja mielenkiintoisempaa viestittely muusikon kanssa on.


Kuva: Sari Maria Photography
Kuva: Sari Maria Photography

Asioita, joita häämuusikolta kannattaa kysyä/kertoa:


-toivekappaleet ja niiden sovitukset

-erityinen kappaletoive, mille kokoonpanolle toimivin?

-ehdotuksia kappaleista tai tyylistä omiin häihin sopivaksi

-voinko saada nauhan etukäteen kuunneltavaksi?

-ulkovihkimisessä katettu soittopaikka tai varautuminen siihen

-kuinka pitkä tauko settien välillä, mitä muusikko suosittelee?

-mahdollinen esityskappale vihkivalan jälkeen

-sukulaisen/ystävän laulu, johon pianistin komppaus

-kuinka paljon aikaa muusikko tarvitsee soittimien roudaukseen

-hyvä sijoittelu alttarin vieressä, montako kaasoa ja bestmania

-kaason/bestmanin yhteystiedot ja ohjaus paikalle saavuttaessa

-mahdollinen merkinanto, koska soitto alkaa

-kappalelista tai tyylilajit taustamusiikkia varten


Kaikkia näitä ei tietenkään tarvitse erikseen kysyä, sillä häämuusikko ottaa tärkeimmät asiat huomioon jo sähköpostiviestittelyssä. Myös hienotunteisuus on tärkeä osa palveluammattia: hääparin innostus, ja varsinkin korona-aikana myös huolet tulevat ilmi sähköpostien ja puheluiden kautta. Hääviulistina pyrin myötäelämään ja olemaan tukena sekä innostavasti, että rauhoittavasti.


Kuva: Sari Maria Photography
Kuva: Sari Maria Photography

Ihaninta häissä on nähdä, kuinka hääpari liikuttuu, huomata kuinka hääväki odottaa ihastuksissaan hääparin sanovan "tahdon", kuulla miten erilaisia pappien, bestmanien ja kaasojen puheet ovat ja havaita hääpaikkojen taidokkaat ja persoonalliset koristelut.


Jutellessani laulajaystävä Johanna Pätsin kanssa, joka tekee myös hääkeikkaa kanssamme, nousi esille eräs oleellinen asia häämuusikon työstä:


- Hääpari kävelee ulosmarssin aikana häävieraiden ohi ja kiirehtii ulkokautta takaisin sisälle, jotta he voivat kävellä ovesta uudestaan onnittelujen saattelemana - tässä kohtaa hääpari on jo todella tunteellisessa tilassa. Olen tuolloin juuri lopetellut ulosmarssin soittoa, jolloin saan kohdata hääparin uudelleen. Silloin parasta - ja ihaninta(!) - on nähdä hääparin onni, saada itkunsekainen kiitos ja saada ohjata heidät nopeasti jatkamaan matkaansa käytävää pitkin, jotta morsiammen meikki säilyisi hyvin vielä valokuvauksessa onnittelujenkin ajan ja jotta iloinen hääseurue saisi vihdoin huutaa ONNEA! <3


Kuva: Eveliina Visuals
Kuva: Eveliina Visuals

Muusikon työ ei siis ole pelkkää musisoimista, vaan myös vuorovaikuttamista, jossa muusikon sosiaaliset taidot on plussaa. Vähän niinkuin missä tahansa palveluammatissa.


Paljon on häitä musisoitu ja paljon on vielä edessäpäinkin toivottavasti. Voit varata joko sooloviulistin, viulupianoduon tai vaikka laulaja Johanna Pätsin häihinne. Ihania hääpareja ootte kaikki! <3

641 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page